Σπύρος Σιαμπλής

Ο Παναθηναϊκός που… επέστρεψε για να μείνει και τα αφιλόξενα Γιάννενα

Ο Παναθηναϊκός παραμένει Ευρωπαίος, έχοντας τις βάσεις για να γίνει ξανά «πρέσβης» παρά τον αποκλεισμό από τη Μπράγκα, καλείται όμως να… προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Γράφει ο Σπ. Σιαμπλής

Δεδομένο πρώτο: ένας αποκλεισμός «πονάει», πάντα! Ειδικά, δε, αν έρχεται -ουσιαστικά- στο 83ο λεπτό. Όπως συνέβη στην περίπτωση του Παναθηναϊκού με τη Μπράγκα, καθώς μέχρι το 0-1 του Μπρούμα, μην ξεχνάμε ότι το «τριφύλλι» ήταν… μέσα στο «κόλπο».

Χωρίς να (χρειάζεται να) βάζουμε στην «εξίσωση» την εικόνα του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο, ή τις χαμένες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού και την πίεση που ασκούσε κατά διάστημα η κερκίδα του καταπράσινου ΟΑΚΑ, έτσι;

Ένα γκολ έψαχνε η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να στείλει τη ρεβάνς με την πορτογαλική ομάδα στην παράταση, αναζητώντας μέσω αυτής μια ακόμα υπέρβαση και την πρόκριση ταυτόχρονα στην φάση των ομίλων του Champions League, για να μην ξεχνιόμαστε...

Ένα «κλικ», μια καλύτερη επαφή με την μπάλα, μια ψυχραιμότερη επιλογή, οι λεγόμενες «λεπτομέρειες» ήταν εκείνες που κόστισαν, εν τέλει, στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να βρεθεί στα… αστέρια!

Συνεχίζει, πάντως, σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη και μέσω των ομίλων του φετινού Europa League θα ζήσει μίνιμουμ άλλες έξι ευρωπαϊκές βραδιές…



Δεδομένο δεύτερο: για να φτάσει να διεκδικήσει στα ίσα την παρουσία του στο υψηλότερο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό επίπεδο, μόνο… κατά τύχη ή από σύμπτωση δεν τα κατάφερε! Το αντίθετο, μάλιστα, αφού προηγήθηκαν η σκληρή δουλειά από ποδοσφαιριστές και προπονητικό επιτελείο, η ενδυνάμωση του ρόστερ από πλευράς διοίκησης και παράλληλα η πίστη όλου του οργανισμού ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφήνοντας, πάλι, στην άκρη όλα όσα έλαβαν χώρα στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού σταδίου -υπό το πρίσμα ότι θα μπορούσε να πει κανείς «ένα ματς ήταν», αυτό που… γιγαντώνει την πεποίθηση ότι ο Panathinaikos επέστρεψε είναι το πρόσφατο παρελθόν…

Κοντολογίς, η εικόνα που έδειξε με συνέπεια και… συνέχεια στις πέντε προηγούμενες αναμετρήσεις της φετινής προκριματικής διαδικασίας. Εκεί όπου έκανε το καθήκον του απέναντι στην Ντνίπρο, σημείωσε μια υπέρβαση κόντρα στη Μαρσέιγ και στο… παρά επτά απέτυχε να κερδίσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια δεύτερη διαδοχική!

Το επίτευγμα αυτό είναι, για τη δεδομένη χρονική στιγμή, πολύ μεγάλο και συνιστά παρακαταθήκη για τον κόσμο της ομάδας ο οποίος συνέρρευσε μαζικά στο ΟΑΚΑ για να ανταποδώσει στον Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες του, μέσω της στήριξης κόντρα στη Μπράγκα, όλη την χαρά που έλαβε.

Επαναλαμβάνουμε, όχι μόνο για τις δύο προηγούμενες προκρίσεις. Αλλά για το γεγονός ότι, με τα σταθερά βήματα που αποδεδειγμένα κάνει ο Παναθηναϊκός, δίνει στους φίλους του το δικαίωμα να προσβλέπουν σε… ακόμα καλύτερες ημέρες.

Αυτό, βέβαια, έχει και μια δεύτερη παράλληλα ανάγνωση: αποτελεί το μεγάλο στοίχημα σε αγωνιστικό επίπεδο. Να μπορέσουν, δηλαδή, οι «πράσινοι» να επαληθεύσουν όλα όσα προαναφέραμε, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάθος χρόνου και, κάποια στιγμή να μπορούν να «υποστηρίξουν» ότι ανήκουν στους ομίλους του Champions League!

Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια χρονιά στην άλλη, ενδεχομένως ούτε και μέσα σε δύο ή τρεις, αν συνυπολογίσουμε ειδικά και το που βρισκόταν ο Παναθηναϊκός προ… τριετίας. Η βάση, πάντως, υπάρχει και μαζί της η διάθεση σε όλα τα επίπεδα και τα κομμάτια που συνθέτουν την ομάδα προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος και να επιτευχθεί κι αυτός ο στόχος…



Παρένθεση: ανεξάρτητα από τα βιώματα του καθενός, ή τις θύμησες και το συναισθηματικό δέσιμο που προφανώς υπάρχουν, όποιος βρέθηκε στο γήπεδο προχθές κατάλαβε τι σημαίνει για μια ομάδα να παίζει μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο.

Με το Ολυμπιακό στάδιο σχεδόν ασφυκτικά κατάμεστο, με την… κάψα των οπαδών του Παναθηναϊκού να «σπρώξουν» την αγαπημένη τους ομάδα στην πρόκριση, κατέστη σαφές πως, όλα αυτά περί «κρύου ΟΑΚΑ» και λοιπές διατυπώσεις, πάνε περίπατο!

Παρότι υπήρχε κόσμος που έκανε ακόμα διακοπές, παρά τις τιμές των εισιτηρίων ή το «περίεργο» κλίμα, σε οπαδικό κι όχι μόνο επίπεδο, περισσότεροι από 61.000 «πράσινοι» έκαναν ό,τι περνούσε από… την φωνή τους για να έρθει η πολυπόθητη πρόκριση. Φίλαθλοι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες ήταν εκεί, χειροκρότησαν στο τέλος και έφυγαν «γεμάτοι», σε ένα ακόμα μεγάλο κέρδος που αποκόμισε η ομάδα.

Για να το κλείσουμε, λοιπόν. Αν υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει για όλα τα παραπάνω, δεν έχει παρά να… ρωτήσει τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο παιχνίδι... Και αυτούς της Μπράγκα, που έδειχναν να τα έχουν χαμένα ειδικά στην πρώτη «γιούχα», αλλά κι εκείνους του Παναθηναϊκού οι οποίοι αποθέωσαν σε όλες τους τις δηλώσεις την ατμόσφαιρα!

Από εκεί και πέρα, όμως. Καλά είναι όλα αυτά, ωστόσο… η ζωή συνεχίζεται! Το «τριφύλλι» δεν μπορεί και δεν έχει την «πολυτέλεια» να μείνει άλλο στο παιχνίδι της περασμένης Τρίτης, αφού έχει άλλο μπροστά του, για το ελληνικό πρωτάθλημα, την προσεχή Κυριακή (03/09) στην Ήπειρο.

Με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, εξίσου δύσκολο, όσο κι αν αυτό φαίνεται… περίεργο. Για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους, με πρώτο και σημαντικότερο ότι στόχος φέτος, μετά την είσοδο στους ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είναι και η κατάκτηση του τίτλου.



Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός φυσικά ότι και η προϊστορία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αφού, με εξαίρεση το περυσινό… χιτσκοκικό «διπλό», ακόμα και επί ημερών Γιοβάνοβιτς τα αποτελέσματα ήταν μια «λευκή ισοπαλία» και μια ήττα με 1-0! Για να μην θυμηθούμε καιρικές και γενικότερα… αντίξοες συνθήκες, που έχουν συνοδεύει τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ο Μπαρτ Σένκεφελντ το επισήμανε, πάντως, στις δηλώσεις του στο sport-fm.gr μετά τον αγώνα με τη Μπράγκα, με τον πλέον σαφή τρόπο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για να μην γίνει η «στραβή»…

Προφανώς, όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς ο Σέρβος τεχνικός και οι συνεργάτες του. Εξ ου και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δούμε πάνω από 3-4 αλλαγές στην αρχική 11άδα. Προκειμένου ο Παναθηναϊκός να φύγει από τους «Ζωσιμάδες» με την νίκη, να κάνει παράλληλα το 2x2 στο πρωτάθλημα και να πάει στην διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων με καλό κλίμα και τη δυνατότητα να δουλέψει απερίσπαστος σε όλα όσα πρέπει να διορθώσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x